Substancë aktive e kafeinës kundër rënies së flokëve

Çfarë saktësisht është kafeina? Si ndihmon kjo substancë kundër rënies së flokëve? Ketu mund të lexoni më shumë rreth substancës aktive të kafeinës!

Çfarë është kafeina?

Kafeina është alkaloid xanthine dhe është substanca më e konsumuar në mbarë botën. Përdoret në mjekësi si stimulues dhe diuretik. Vlen të theksohet se kafeina nuk gjendet vetëm në kafe; ajo gjendet edhe në çaj, kakao, arra cola, mate, guarana dhe çokollatë. Nëse u nxjerrni kafeinën, do të merrni një pluhur të bardhë, pa erë me një shije të hidhur që i ngjan pluhurit për pjekje.

Si funksionon kafeina?

Kafeina stimulon metabolizmin, funksionimin e zemrës dhe frymëmarrjen. Përdorimi i kafeinës ngushton enët e gjakut në tru, duke zvogëluar kështu lodhjen. Por kafeina është më shumë se një stimulues; studiuesit kanë zbuluar veti shtesë pozitive. Kafeina gjithashtu mund të mbrojë nga diabeti në fazën fillestare tek të rriturit dhe kancerit të mëlçisë, nxit ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe kontrollon urinë.

Një efekt tjetër i kafeinës – megjithëse kafeina vetë nuk është hormon, ajo lidhet me globulin e detyrueshëm hormonal seksual (SHBG), i cili është një faktor i rëndësishëm për aktivitetin hormonal në metabolizem. Ajo gjithashtu mund të ketë efekt pozitiv ndaj kancerit të gjirit dhe mund të kontribuojë në reduktimin e rrezikut të një forme të kancerit të lëkurës (karcinomën e qelizave basale). Për më tepër, hulumtimi konfirmon se kafeina inkurajon rritjen e flokëve.

8 efektet e kafeinës

Dhe si mund të ndikojë në trupin tuaj

8 efektet e kafeinës

Kafeina është substanca më e konsumuar në botë. Hulumtuesit kanë zbuluar tetë efekte pozitive që kafeina mund të ketë në trupin e njeriut.

 1. Kafeina mund të mbrojë nga diabeti i tipit 2 (në fazën fillestare tek të rriturit) [1]
 2. Kafeina mund të mbrojë nga kanceri i mëlçisë [2]
 3. Kafeina ndikon në hormonin yndyror adiponectin (kontrollon urinë) [3]
 4. Kafeina mund të ketë efekt të favorshëm ndaj kancerit të gjirit [4]
 5. Kafeina mund të kontribuojë në reduktimin e rrezikut të një lloji të kancerit të lëkurës (karcinomën e qelizave basale) [5]
 6. Kafeina lidhet me globulin e detyrueshëm hormonal seksual (SHBG) [6]
  Një faktor i rëndësishëm në aktivitetet hormonale gjatë metabolizmit.
  Por, kafeina nuk është hormon.
 7. Kafeina mund të ketë efekt pozitiv në ndjeshmërinë e insulinës [7]
 8. Kafeina nxit rritjen e flokëve (shih Alpecin) [8, 9]

Parandalimi i rënies së trashëguar të flokëve me kafeinë

Flokët mund të rriten të shëndetshme dhe të forta vetëm nëse rrënjët e flokëve marrin furnizim adekuat të energjisë dhe lëndëve ushqyese. Në rënien e trashëguar të flokëve, rrënjët e flokëve janë të ndjeshme ndaj të ashtuquajturit dihidrotestosterone (DHT). Kjo mund të parandalojë formimin e komponentit përçues të energjisë, cAMP, i cili është thelbësor për metabolizmin në rrënjët e flokëve. Si rezultat, fazat e rritjes së rrënjëve të flokëve reduktohen – dhe rezultatet e mundshme janë rënia e flokëve dhe tullacëria.

Kafeina mund ta luftojë këtë. Studimet tregojnë se kafeina pengon efektet negative të testosteronit në rritjen e flokëve dhe balancon mungesën e energjisë. Ajo zgjat fazat e rritjes së rrënjëve të flokëve në gjatësi normale në mënyrë që flokët të rriten edhe në moshë të shtyer.

Ekipi hulumtues i Dr Wolff ka arritur të dërgojë koncentratin optimal të kafeinës në formë të shamponave ose lëngjeve, drejtpërdrejt në rrënjët e flokëve. Produktet Alpecin me përbërje kafeine përmbajnë kafeinë, zink dhe niacinë. Çdo herë që lani flokët, kafeina vjen në kontakt me skalpin dhe depërton në fijet e flokëve falë një baze të posaçme të transportuesit farmaceutik (formula galenike). Atje, ajo mbron rrënjët e flokëve nga sulmi i testosteronit dhe ndikon pozitivisht; kafeina inkurajon aktivitetin e rrënjëve të flokëve duke stimuluar rritjen e flokëve.

Kafeinë çdo ditë

Studimet në Spitalin Universitar të Berlinit vërtetojnë se kafeina mund të përthithet nga folikulat e flokëve pas vetëm dy minutash ekspozimi. Ajo mund të qëndrojë në folikula deri në 24 orë dhe mbron rrënjët e flokëve nga efektet negative të testosteronit. Prandaj, rrënjëve të flokëve duhet ushqyer çdo ditë kafeinë për të garantuar furnizimin me energji dhe për të parandaluar rënien e trashëguar të flokëve.

Vetëm pirja e kafesë nuk është e mjaftueshme; madje edhe 50 filxhanë kafe në ditë nuk do të siguronin rrënjët e flokëve me kafeinë adekuate. Prandaj ne rekomandojmë Alpecin Caffeine Liquid për çdo larje të flokëve. Përdorimi suplementar i Alpecin Caffeine Liquid rekomandohet shumë për personat që nuk i lajnë flokët në baza ditore.

Parandalimi i hershëm i rënies së flokëve

Cikli i rritjes së çdo floku është i kufizuar; kur shteren rezervat, flokët e rinj nuk mund të rriten. Rezultati i mundshëm: tullacëria.

Mos lejoni që kjo të ndodh. Parandaloni rënien e flokëve derisa rrënjët e flokëve tuaja janë ende në gjendje të përdorin rezervat ekzistuese. Me përdorimin e rregullt të një prej produkteve të kafeinës së Alpecin, fazat e rritjes së flokëve tuaja i rikthehen periudhes normale, duke mundësuar rritjen e flokëve edhe në moshë të shtyer.


Burimet:

1) Biessels G. J., J. of Alzheimer’s Disease, 2010, 20, 143–150.
2) Modi A. A., Feld J. J. et al, Hepatology, 2010, 51, 201–209.
3) Williams C.J., DIABETES CARE, 2008, 31, 504–507.
4) Jernstroem H., Br. J. of Cancer, 2008, 99, 1534–1538.
5) Song F., Cancer Res, 2012, 72, 3282–3289.
6) Goto A., DIABETES, 2011, 60, 269-275.
7) Mark A. Pereira, Emily D. Parker, Aaron R. Folsom, ARCH INTERN MED., 2006, 166, 1311–1316.
8) Sisto T., Bussoletti C., Celleno L., J. Appl. Cosmetol., 2013, 31, 47–56.
9) Fischer T.W., Hipler U.C., Elsner P., Int. J. of Dermatology, 2007, 46, 27–35.