Kafeina neutralizon efektin negativ të testosteronit

Kryer në Klinikën dhe Poliklinikën për Dermatologji dhe Venerologji të Universitetit të Hamburg-Eppendorf

Gjetjet e reja nga Klinika Universitare në Hamburg dhe Dr. Kurt Wolff Research tregojnë se lëkura e meshkujve është më e ndjeshme se sa ajo e femrave. Kjo është për shkak të testosteronit të hormoneve mashkullore. Ai ndjeshëm dobëson funksionin natyror mbrojtës të lëkurës dhe e bën atë më të ndjeshëm ndaj irritimit, p.sh. nëpërmjet larjes së flokëve, rruajtjes dhe ndikimeve mjedisore. Testosteroni gjithashtu ka efekt negativ në qelizat rigjeneruese të lëkurës – lëkura shërohet më ngadal. Nëse lëkura mashkullore ose skalpi mashkullor trajtohet me përbërës kafeine, ndikimi negativ i testosteronit mund të eliminohet. Falë kafeinës, lëkura është më e mbrojtur dhe rigjenerohet më shpejt.

Sulmi i testosteronit në skalp

Me ndihmën e një modeli të lëkurës është kryer një hulumtim pranë Universitetit të Hamburgut mbi ndikimin e testosteronit. Duke përdorur parametra të ndryshëm biologjikë, është bërë vlerësimi i gjendjes së lëkurës së shëndetshme që erdhi në kontakt me testosteronin (koncentrati normal fiziologjik i 5 ng/ml).

Imazhi mikroskopik i lëkurës

Majtas: Pengesa e paprekur e lëkurës parandalon depërtimin e njollave lipofilike (Nile red).
Djathtas: Njollat lipofilike depërtojnë në shtresën e lëkurës së dobësuar nga testosteroni.

Rezultatet:

  • Testosteroni dëmton pengesën natyrore të lëkurës:
    Nën ndikimin e testosteronit, është më e vështirë që lëkura të mbajë lagështinë e saj. “Humbja e ujit transepidermal” rritet ndjeshëm.
  • Testosteroni e bën lëkurën të depërtueshme:
    Duke përdorur një tregues të veçantë (Nile red), shkencëtarët matën mundësinë e depërtimit të substancave në lëkurë. Foto tregon: Në lëkurën e paprekur, e kuqja mbetet jashtë. Lëkura e dobësuar nga testosteroni lejon që të depërtojë njollat lipofilike.
  • Testosteroni dobëson aftësinë rigjeneruese të lëkurës:
    Matja e aktivitetit të keratinociteve tregoi se ndarja e qelizave ishte ulur ndjeshëm për shkak të testosteronit.

Kafeina rregullon pengesat e lëkurës

Humbja e hidratimit të modelit të lëkurës

Kafeina është aplikuar më pas në modelin e lëkurës të stresuar nga testosteroni. Pavarësisht nga sulmi hormonal, “humbja e ujit transepidermal” u zvogëlua në një nivel normal. Ndikimi i dëmshëm i testosteronit praktikisht është kompensuar plotësisht.

Kafeina forcon aftësinë rigjeneruese të lëkurës

Aktiviteti i qelizave të keratinociteve

Ndarja e qelizave aktivizohet ndjeshëm nga kafeina e aplikuar, siç tregohet nga grafika.

Përmbledhje

Kafeina siguron mbrojtje të shkëlqyer kundër ndikimeve të dëmshme të testosteronit në lëkurë. Nëse aplikohet rregullisht, pengesa e lëkurës mbetet funksionale dhe rigjenerimi i qelizës së keratinociteve forcohet.

J. M. Brandner, M. J. Behne, B. Huesing,  I. Moll, Int. J. Cosmet. Sci. 2006, 28, 343–347.