Zbokthi - kur skalpi ka nevojë për ndihmë

Zbokthi - kur skalpi ka nevojë për ndihmë

Si organi më i madh ndijor i njeriut, lëkura rinovon veten rregullisht. Ajo hedh qelizat e vjetra të lëkurës dhe formon të reja. Si rregull, trupi është në një gjendje të tillë ekuilibri sa që personi as nuk e vëren këtë proces.

Megjithatë, nëse ky ekuilibër prishet dhe trupi gjithnjë e më shumë i spraps qelizat e vdekura të lëkurës, kjo manifestohet me shkallëzim të lëkurës. Për të prekurit, zbokthi i skalpit është veçanërisht i bezdisshëm sepse zbokthi shpesh bie mbi supe dhe më pas shihet edhe mbi rroba. Përveç kësaj, zbokthi mund të shoqërohet me kruajtje të pakëndshme. Në parim, është e këshillueshme që të bësh diçka kundër zbokthit: Sepse zbokthi është një thirrje e lëkurës për ndihmë.

Shkaqet më të zakonshme të zbokthit

Shumica e shkaqeve të zbokthit janë të padëmshme. Sidoqoftë, sëmundje të ndryshme të lëkurës mund të jenë gjithashtu shkak i zbokthit. Më e njohur, për shembull, është psoriaza. Neurodermatiti mund të shfaqet po ashtu në skalp përmes zbokthit. Në rast se zbokthi zgjat, këshillohet vizita te dermatologu. Në shumicën e rasteve, megjithatë, zbokthi nuk është rezultat i ndonjë gjendjeje mjekësore, por më tepër i zakoneve tona të jetesës.

Shumë faktorë mund të nxisin zbokthin, siç janë:

 • Stresi
 • Ndryshimet klimatike dhe të motit
 • Ndryshimet hormonale
 • Kujdesi jo i duhur për flokët

Zbokthi i thatë dhe zbokthi i yndyrshëm: Dallimi

Rastet kur skalpi hedh tepër lëkurë të vdekur dhe copëza zbokthi janë gjithmonë të bezdisshme. Sidoqoftë, shkaqet e zbokthit dhe pamja e tij janë të ndryshme: A e dini se ka zbokth të thatë dhe të yndyrshëm?

Çka është zbokthi i thatë?

Çka është zbokthi i thatë?

Zbokthi i thatë është i bardhë, i vogël dhe shpesh bie nga koka mbi rroba. Kjo është një shenjë se  është prishur ekuilibri i lagështisë së kokës.

Skalpi i thatë zakonisht shoqërohet me kruajtje dhe një ndjenjë të pakëndshme të tensionit. Çdo i katërti person ka skalp të ndjeshëm, i cili mund të manifestohet me këto simptoma. Nëse qëllimi është të heqësh qafe zbokthin e thatë, së pari duhet të eliminohet shkaku i formësimit.

Për të mos u tharë, skalpi zakonisht rrethohet me një shtresë mbrojtëse lipide. Nëse vet prodhimi trupor i këtyre substancave natyrore është i çrregulluar, shtresa lipide bëhet e depërtueshme dhe lagështia pakësohet. Skalpi thahet dhe zhvillohet zbokthi i thatë.

Shkaqet e zakonshme të skalpit të thatë dhe zbokthit të thatë

Prishja e shtresës mbrojtëse lipide mund të ketë shkaqe të ndryshme. Shumë persona vërejnë se ata nuk vuajnë nga skalpi i thatë përgjatë gjithë vitit. Disa shqetësohen nga ngrohja e ajrit, i cili është shumë i thatë dhe përbën sfida jo vetëm për mukozën, por edhe për lëkurën gjatë stinëve të ftohta. Ndërsa të tjerët nuk mund të tolerojnë nxehtësinë ose rrezet direkte të diellit gjatë verës. Ftohja gjithashtu mund të çojë në shqetësim të florës së lëkurës tek personat e ndjeshëm.

Hormonet gjithashtu kanë ndikim në gjendjen e lëkurës. Nëse ekuilibri i hormoneve ndryshon me moshën, shumë meshkuj dhe gjithashtu disa femra vuajnë nga skalpi i thatë dhe zbokthi. Shkaqet gjenetike janë gjithashtu përgjegjëse për ndjeshmërinë e lëkurës dhe për qëndrueshmërinë e shtresës mbrojtëse lipide. Larja e shpeshtë e flokëve me një shampon tepër agresiv është një nga shkaqet tipike të zbokthit të thatë.

Shkaktarët e mundshëm të zbokthit të thatë:• Ajri i nxehtë • Ftohtë/nxehtë • Ndryshimet hormonale • Shamponët agresivë • Tharja dhe produktet për stilim

Shampon për zbokth të thatë

Shampon për zbokth të thatë

Nëse skalpi është shumë i thatë, duhet të hidratohet nga jashtë derisa të rindërtohet shtresa mbrojtëse lipide. Shumë persona gabimisht kërkojnë shampon kundër zbokthit. Këta shpesh janë tepër agresivë për skalpin e ndjeshëm. Në vend të kësaj, është më mirë të përdorni shampon hidratues dhe të butë.

Paralelisht me kujdesin, këshillohet të siguroheni që skalpi të mos privohet nga hidratimi shtesë. Prandaj, në vend të ujit të nxehtë, duhet të përdoret vetëm ujë i vakët për të larë flokët. Tharja me tharëse flokësh të nxehtë e than skalpin. Prandaj, ka kuptim që në mënyrë alternative të leni flokët të thahen vet. Kjo është edhe më e vërtetë gjatë sezonit të ftohtë kur temperaturat e ulëta, ajri i thatë dhe ajri i nxehtë shkaktojnë stres shtesë në skalp.

Kjo është ajo që duhet të shmangni kur keni zbokth të thatë:• Tharjen me tharëse flokësh • Përdorni ujë të vakët për të larë flokët • Përdorni produkte stilimi për tharje • Shamponët kundër zbokthit

Çfarë është zbokthi i yndyrshëm?

Zbokthi i yndyrshëm është më i verdhë, i madh, dhe në formë copëzash. Rrallë bie nga flokët, por përkundrazi i ngjitet flokut dhe skalpit. Depozitat e yndyrshme e të verdha në kokë janë tipike për zbokthin e yndyrshëm.

Shkaqet e zakonshme të zbokthit të yndyrshëm

Shkaku i këtij lloji të zbokthit shpesh është skalpi i yndyrshëm. Ngjashëm me skalpin e thatë, flora e lëkurës çrregullohet edhe nga skalpi i yndyrshëm. Sidoqoftë, në vend të mungesës së shtresës lipide, në këtë rast shkaku është prodhimi i tepërt i gjëndrave dhjamore, gjë që i bën flokët dhe skalpin të yndyrshëm.

Gjëndrat dhjamore në lëkurë prodhojnë sebum për të mbrojtur lëkurën nga humbja e lagështisë dhe ndikimet mjedisore. Nëse gjëndrat dhjamore prodhojnë shumë sebum, kjo ua hap derën mikrobeve dhe mikroorganizmave të shumohen në mënyrë të pakontrolluar. Jo rrallë, kjo gjithashtu mund të çojë në depozitimin e majave kërpudhore në kokë, duke rezultuar në prodhimin e zbokthit të yndyrshëm.

Veçanërisht në rastet kur përveç zbokthit të yndyrshëm, paraqitet edhe kruajtja dhe skuqja e lëkurës, konsultimi i dermatologut për gjetjen e shkaktarit është i nevojshëm. Sepse: zbokthi i yndyrshëm është herë pas here një simptomë e dermatitit seborrheik, i quajtur gjithashtu ekzemë seborrheike. Për shkak se kjo ekzemë shpesh shoqërohet me kruajtje të rëndë, lëkura gjithashtu është në rrezik. Bakteret mund të depërtojnë në lëkurë përmes plagëve të vogla të shkaktuara nga kruajtja dhe të çojnë në inflamacion.

Cili shampon është për zbokth të yndyrshëm?

Cili shampon është për zbokth të yndyrshëm?

Zgjedhja e shamponit të duhur është e rëndësishme. Në varësi të shkaktarit të zbokthit të yndyrshëm, shamponi duhet të ketë përbërës të përshtatshëm dhe efektiv.

Si shembull, përbërësit aktiv pirokton olamina dhe piritioni i zinkut mund të përdoren për të luftuar kërpudhat Malassezia. Kjo majë kërpudhore preferon një mjedis të pasur me sebum, të cilin e gjen veçanërisht në skalp të yndyrshëm. Ndonjëherë, të afektuarit kanë maja kërpudhore në fytyrë ose qafë. Megjithëse kërpudhat Malassezia nuk janë të dëmshme, pamja dhe kruajtja zakonisht janë shumë shqetësuese për të afektuarit.

Shumë i zakonshëm për skalpin e yndyrshëm është përbërësi aktiv acid salicilik. Ky parandalon inflamacionin dhe ndihmon zbokthin e yndyrshëm në formë copëzash të shkëputet nga lëkura. Nëse kjo nuk mjafton dhe zbokthi është veçanërisht kokëfortë, përbërësi aktiv acidi fumarik gjithashtu mund të ndihmojë dhe të çojë në mënjanimin e zbokthit.

Një përbërës aktiv natyral i bërë nga ekstrakti i piperit dhe i mimozës mund të ndihmojë gjithashtu për të hequr zbokthin nga skalpi i yndyrshëm. Studimet tregojnë se ky kombinim natyral i përbërësve aktiv lufton zbokthin po aq efektivisht si piritioni i zinkut, por është më i butë ndaj skalpit.

Trajtimi i duhur për zbokthin

Jo i gjithë zbokthi është i njëjtë: ka zbokth të yndyrshëm dhe të thatë. Ky dallim dhe shkaktari i zbokthit ndikojnë në kujdesin e duhur për flokët. Për më shumë informacion mbi ndryshimin, shihni si më poshtë. Dermatologu gjithashtu mund t’ju këshillojë dhe t’ju përshkruajë shampon të veçantë nëse është e nevojshme.

Këshilla për kujdesin e duhur ndaj skalpit me zbokth

 • Përdoreni në mënyrë të duhur shamponin për zbokth: Disa produkte duhet të përdoren vetëm një herë ose më së shumti tri herë në javë. Ndërsa të tjerat janë të përshtatshme për larjen e përditshme të flokëve për shkak të formulimit të butë.
 • Tharja e natyrshme: Nëse i lini flokët të thahen natyrshëm në vend që të përdorni tharëse flokësh, ju do të mbroni lëkurën e kokës.
 • Produkte stilimi të flokëve: Xheli i flokëve, llaku i flokëve dhe produkte të tjera të kujdesit për flokët mund të stresojnë më tej skalpin e ndjeshëm dhe të irrituar. Ata që nuk mund t’ia dalin pa këto produkte duhet t’i kushtojnë vëmendje të veçantë pajtueshmërisë dermatologjike.
 • Ushqimi i duhur: Lëkura shpesh është pasqyrë e dietës. Shumë sheqer, alkool dhe kafe zhbalancojnë florën e lëkurës dhe u hapin derën mikroorganizmave të dëmshëm. Kjo nxit formimin e zbokthit dhe poashtu akneve.
Trajtimi i duhur për zbokthin

Kush preket nga zbokthi?

Zbokthi nuk është vetëm i pakëndshëm, por edhe i përhapur. Ky ishte përfundimi i një hulumtimit të tregut përmes aplikacionit Appinio, i porositur nga Dr. Wolff në qershor 2019. 763 pjesëmarrës u pyetën për gjendjen e skaplit, kujdesin e tyre ndaj flokëve dhe zbokthin. Rezultati: pothuajse gjysma e meshkujve kishin vuajtur ose vuanin nga zbokthi: 46% e meshkujve të moshës 14 vjeç e lart ishin prekur nga zbokthi.

Shfaqja e zbokthit për shkak ekuilibrit të prishur të skalpit

Jo vetëm dermatologët e dinë që shfaqja e zbokthit është e lidhur ngushtë me florën e trazuar të lëkurës. Ky studim ishte në gjendje të konfirmojë edhe një herë këtë ndërlidhje. Pjesëmarrësve të studimit iu kërkua të përshkruajnë gjendjen e skalpit të tyre. Pesëdhjetë e shtatë përqind e pjesëmarrësve thanë se skalpi i tyre ishte normal. Krahasimi i kësaj figure me përqindjen e atyre që nuk preken nga zbokthi – e cila është 54% - në terma të thjeshtuar, është e habitshme: Nëse nuk ka probleme me skalpin, nuk ka probleme as me zbokthin.

Çfarë bëjnë të afektuarit kundër zbokthit?

350 pjesëmarrës (46% e të gjithë të anketuarve) preken nga zbokthi (edhe kohë pas kohe). Për shumicën, zbokthi është një arsye për të vepruar dhe ja se si:

 1. Ata përdorin shampon kundër zbokthit
 2. Ata lajnë flokët më shpesh
 3. Ata përdorin shampon të butë dhe hidratues

Është e habitshme që 11% e pjesëmarrësve nuk bëjnë asgjë për zbokthin e tyre.

Mosbesimi në shamponët kundër zbokthit

Kur u pyetën nëse përdorin shampon kundër zbokthit, 73% u përgjigjën me “po” të fortë. Pra, edhe pse shumica i besojnë përdorimit të një shamponi të veçantë kundër zbokthit, më shumë se një në katër të anketuar ende druajnë ta përdorin. Kjo tregon një rezervë të qartë ndaj shamponëve që luftojnë zbokthin. 34% e përdoruesve të shamponëve jo kundër zbokthit thanë se nuk u besonin përbërësve kimikë në shamponët kundër zbokthit. Në fakt, 12% e të anketuarve fituan më shumë zbokth nga shamponët kundër zbokthit. Kështu që këtu produkti i përdorur nuk plotësonte nevojat e skalpit. Për më tepër, për 14% të të gjithë pjesëmarrësve që nuk përdorin shampon kundër zbokthit, një aplikim i mëparshëm u kishte shkaktuar kruajtje. E thënë thjesht, këto të dhëna nënkuptojnë: Shumë shampon kundër zbokthit janë shumë agresivë.
Rreth 20% e të anketuarve konkluduan nga përvoja e tyre se shamponi kundër zbokthit nuk ishte produkti i duhur për ta. Pra, të paktën, ata nuk kishin gjetur atë që kërkonin midis produkteve të disponueshme në treg deri më sot dhe ishin të pakënaqur me atë që ofrohej.

Si e përdorin konsumatorët shamponin kundër zbokthit

Shumica e konsumatorëve përdorin shampon kundër zbokthit për të hequr qafe zbokthin. Rreth një në katër pjesëmarrës thonë se u shfaqet zbokth nëse nuk e përdorin këtë shampon dhe një në tre e përdorin atë si masë parandaluese.
Vetëm nën-gjysma e përdoruesve të shamponëve kundër zbokthit nuk e përdorin shamponin sa herë që lajnë flokët. Arsyeja kryesore: për të mbrojtur skalpin.

Shamponët kundër zbokthit zakonisht kanë reputacion të efektshëm kundër zbokthit dhe kështu i shërbejnë qëllimit të tyre. Megjithatë, rezultatet e studimit të mëtejshëm tregojnë se konsumatorët kanë rezerva në lidhje me shamponët special sepse nuk janë aq të butë për skalpin, ose dermatologët këshillojnë mospërdorimin në baza ditore.

Produktet e alpecinës kundër zbokthit

Alpecin ofron produkte të ndryshme kundër zbokthit të cilat janë përshtatur posaçërisht për nevojat e skalpit tuaj: